Enjoy beautiful moments

Hoe breng jij je drukke privé- en werk leven in balans?

Schoolvakantie zijn jouw kinderen er ook zo aan toe?

Wat een heerlijk vooruitzicht, de schoolvakantie komt eraan. De toetsen zijn achter de rug en de rapporten zijn binnen. Tijd om te gaan relaxen. Maar die tijd net voor de vakantie is allerminst relaxed. Althans zo ervaar ik die laatste weken voor de zomervakantie, en jij?

De kwartjes zijn inmiddels aardig op, dat merk je aan alles. In de laatste paar weken tellen we de dagen af. “Hoeveel nachtjes nog slapen voordat we vakantie hebben, mama?” vraagt mijn jongste zoon vanaf nu, elke morgen bij het ontbijt. Mijn mannen zijn moe en bij de jongste van 5 hoeft er maar “iets” te gebeuren en het is niet goed. Het is dus echt tijd voor vakantie.

Al die activiteiten voorafgaand aan de zomervakantie is hartstikke leuk; schoolreisje, sportdag, speeldag, verkleed dag, enzovoort, enzovoort. Maar het kost meer energie dan een reguliere schooldag. De laatste weken vallen zwaar voor zowel de leerlingen als de meesters en juffen. Ik geloof meteen dat het voor de leerkrachten doorbijten is, het is een drukke en gestreste tijd. Naast al die uitstapjes en feestdagen moeten de spullen allemaal schoongemaakt worden, de rapporten moeten klaar en daarbij de dagelijkse activiteiten.  

Nu worden er door de ouders ook taken uit handen genomen, voor de kleuterklas nemen ouders een aantal bakken speelgoed mee om thuis schoon te maken. Dit jaar viel mij deze taak in mijn schoot. Alles in een grote bak met sop en schoonmaken maar. “Juf is daar heel blij mee” zegt mijn jongste zoon. Hij voelt zich zo een goeie hulp van de juf.

De juffen hebben er alles aangedaan om de kinderen een goeie jaarafsluiting te geven. Daarom mijn complimenten aan de leerklachten. Ik doe het ze niet na. Tot op de laatste dag waren ze in touw. Omdat alles al is opgeruimd en schoongemaakt mag er een speelgoedje mee. ‘s Middags hebben ze lekker vrij. Even voor twaalf uur horen de ouders heel hard vanuit school het aftellen: “10, 9, 8, 7…. Vakantie!!”.  Daarna vliegt de schooldeur open en het vakantie feest kan beginnen.

Maar helaas, voor mijn jongste zoon is er ’s middags nog één verplichting, de laatste zwemles voor de zomervakantie. Gelukkig is deze “meedoe les” tot een feestje omgedoopt, want oma mag mee het water in. Voor deze bijzondere les heeft mijn zoon namelijk oma uitgenodigd om hieraan mee te doen en ik mag vanaf de kant toekijken en klaar staan met de handdoek. En mijn oudste zoon sluit de laatste schooldag af met een kinderfeestje. Hoe mooi kun je de vakantie beginnen!

We gaan van de zomervakantie een feest maken, zes weken lang genieten met veel leuke activiteiten in de planning. Dagjes op pad, logeren bij opa en oma, kermis en heerlijk op vakantie naar Frankrijk. En als we daar na zes weken helemaal zat van zijn gaan we weer heerlijk in het dagelijkse, strakke ritme: naar school. Dan kunnen we er weer tegen aan!

Hoe ervaren jullie de laatste weken voor de vakantie?


Geplaatst door Serina Klein op 17 juli 2016