Enjoy beautiful moments

Hoe breng jij je drukke privé- en werk leven in balans?

Waarom ik voorlezen zo leuk vind!

Laten we even met een klein geheimpje beginnen, ik houd niet van lezen. Het gaat me niet snel genoeg, en kan bij lezen echt niets anders tegelijkertijd doen. Kortom ik ben geen goed schoolvoorbeeld. Maar voorlezen, dat is echt ontzettend leuk.

Dan doe ik stiekem een heleboel dingen tegelijkertijd: Als ik mijn dochter voor lees leer ik haar een hoop nieuwe woorden, nieuwe zinsconstructies of überhaupt gewoon helemaal nieuwe dingen.

Eigenlijk gewoon begonnen met voorlezen

Eigenlijk begon ik gewoon met voorlezen omdat ik het leuk vond. Ik praat sowieso al best veel met onze dochter (de buren gingen vaak buiten zitten om naar ons geklets te luisteren) maar het idee van samen lekker op bed liggen en een boekje lezen dat vind ik gewoon heel gezellig. Gewoon lekker knus even samen een boekje lezen.

Pas later kwam ik erachter wat het effect was van het vele praten en voorlezen al vanaf de babytijd. Ze was al vrij snel door buitenstaanders te verstaan, maakte al vrij snel goede zinnen en had een enorme woordenschat. Wat was ik steeds verbaast als ik andere kindjes hoorde die soms wel ouder waren dan zij waar ik echt niets van kon verstaan!

Natuurlijk kan zij die ene uitzondering zijn, maar ik heb dat effect niet als enige gezien. Er zijn ook diverse onderzoeken geweest die dit effect bevestigen! En dat met maar een minuut of 10 voorlezen per dag.

Wat voor goede dingen gebeuren er tijdens voorlezen?

De meeste ouders weten wel dat het goed is voor de taalontwikkeling van je kindje om voor te lezen, gelukkig maar!

- Wist je ook dat je kindje wanneer je het vaak voorleest beter zal scoren op gebied van taal én         rekenen later op school?

- Dat je de fantasie stimuleert, en daarmee je kindje creatiever leert te zijn. En zo het analytische     vermogen versterkt?

- Dat het enorm goed werkt voor je band met je kindje? Zeker wanneer je baby bijvoorbeeld op       de NICU ligt is het super goed om te doen. Maar ook later als je kindje zelf kan lezen.

- Door het betere taalgevoel en taalbegrip hebben ze later over het algemeen een stuk minder         moeite met leren. Ze begrijpen de teksten beter en kunnen het daardoor beter onthouden!

Er zijn nog veel meer onderzoeken gedaan naar voorlezen maar de samenvatting is denk ik: besteed vanaf de babytijd (in ieder geval vanaf 8 maanden) elke dag minstens een minuut of 10 aan voorlezen. Zo geef je jouw kindje een headstart op school maar ook in zijn latere carrière


Gastblog door Serita van DeLeukstevoorleesboeken.nl