Enjoy beautiful moments

Hoe breng jij je drukke privé- en werk leven in balans?

Mam, de multitasker

Als werkende oma en moeder van een bloggende dochter kan ik niet achterblijven om het eens te wagen. Ik ben van de generatie die de combi: werk, kinderen, thuis, hobby en meer zelf mocht uitvinden. Nu had ik het geluk dat mijn moeder heel vooruitstrevend was en altijd haar eigen geld heeft weten verdienen. Bedden opmaken en afwassen konden wel in een daluurtje. Zij werkte in een tijd waar het huwelijk automatisch betekende ontslag, ook al was je een multitasker, nooit ziek of een topper. In mijn tijd betekende kinderen krijgen ontslag, in het huwelijk treden kon nog net.

Hele gesprekken heb ik de directie moeten voeren om te mogen blijven werken, het is gelukt maar mijn 40-urige vaste baan werd wel omgezet naar een éénuurscontract en of ik qua inzet wel flexibel wilde zijn. Het kon me niet schelen, al was ik een buitenbeentje binnen het bedrijf en mijn omgeving, ik had een baan en kon vooruit. En vooruit ben ik gegaan, altijd doelgericht, geen blad voor de mond, kansen gepakt die op mijn pad kwamen en het kennisveld verbreed.

Nu, als ik terug kijk op die tijd, is er geen spijt. Zeker, het was druk; kinderen en een fulltime baan. Hobby’s waren er wel maar de tijd ontbrak, een uurtje per week sporten zat er nog net in. Vrije tijd betekende met plezier, bezig zijn met de kinderen. Aandacht voor hun schoolprestaties, sport en ruimte geven om ze te kunnen laten ontwikkelen. Een verjaardagsfeestje was geen middag naar een prachtig zwembad, bioscoop of McDonalds maar spelletjes doen in de tuin en pannenkoeken bakken. Wat tikt de klok toch snel, waar is de tijd gebleven?

Mijn generatie is de generatie waar scholing naast je werk nog heel gewoon werd gevonden. Als je vooruit wilde was je, zeker als vrouw, verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. En ook dat heb ik met plezier gedaan, geen cursus te gek, zou ik bijna zeggen. Nog altijd behoor ik tot die groep vrouwen die kansen zien, ook al wil het lichaam niet meer zo als vroeger en gaat het allemaal niet meer op top snelheid, de drijfveer, motivatie en opkomen voor jezelf als vrouw en mens, is er nog altijd. Je eigen broek ophouden, zeiden de vroeger.

Decennia lang is er een stuwende beweging geweest om vrouwen weg van de aanrecht te krijgen, het is niet gelukt. Nederland staat in de top als het gaat om parttime banen bij vrouwen. Natuurlijk is er niets mis mee om te kiezen voor thuis maar er liggen zoveel mooie kansen te wachten op ons vrouwen. Met mee participeren, van je laten horen, je female inbreng en de vrouwelijke touche, is niets mis. Soms vraag ik me af, is de multitaskende, zelfstandige en fulltime werkende vrouw op zijn retour of is het een tijdelijke inzinking?