Enjoy beautiful moments

Hoe breng jij je drukke privé- en werk leven in balans?

Kaak uit de kom geknarst!

Hoe houd je je werk en privé in balans als er helemaal geen balans is? Als sales consultant werk ik met targets, niet met vaste werkuren. Ik klok niet om een bepaalde tijd in en uit, het werk moet gewoon af. Dit maakt dat sommige dagen lang, druk en hectisch zijn, afgewisseld met dagen waarin ik meer tijd heb om koffie te drinken dan er werk te doen is. Het ultieme flexibele werken! Door deze structuur, of eigenlijk het gebrek daaraan, maakt mijn privé en werkleven één en dezelfde.

Afspraak met de fysio? Kan gewoon overdag. Op tijd naar huis voor een diner? Geen probleem. Dagje thuis werken omdat ik geen afspraken heb? Helemaal prima. Op zaterdagmiddag met spoed naar huis om een mail te versturen naar een klant met spoed? Hoort erbij. Belangrijke momenten missen omdat je in het buitenland een presentatie moet geven? Word van je verwacht. Flexibel werken is dus geven en nemen.

Is dit erg? Nee, totaal niet! Ik vind het heerlijk, maar een balans is ver te zoeken. In plaats van onbalans in wat ik doe, richt ik mij op een onbalans in mezelf: te veel stress. Stress kan zich lichamelijk en mentaal gaan tonen. Met vallen en opstaan heb ik geleerd waar ik op moet letten om mijn stressbalans niet over te laten slaan. Zo heb ik eens mijn kaak uit de kom geknarst en de spieren in mijn schouders helemaal gespannen uit elkaar moeten laten masseren. In deze gevallen was ik duidelijk te ver gegaan.

Maar, mentaal kan ik er ook wat van. Ik heb mezelf erop betrapt dat ik met mijn autosleutel de voordeur open probeer te maken (op het knopje drukken ook echt, en maar blijven drukken met een flikkerende auto achter mij) en de afstandsbediening van de televisie in mijn laptop tas vond. Allemaal tekenen van te veel stress. Nu ik de tekenen leer herkennen, kan ik er beter naar handelen.

Beginnen mijn spieren stijf aan te voelen? Dan ga ik meer bewegen. Wandelen in de lunchpauze, op de fiets boodschappen doen, extra rondje naar de sportschool en trappenlopen. Zit mijn hoofd te vol? Dan ga ik taakjes doen waarbij ik verplicht moet focussen op hetgeen waar ik mee bezig ben. Afwassen (ja, echt!), koken, kleurplaten in kleuren of sudoku invullen. Ben ik erg gespannen? In dit geval ga ik met mijn beste vrienden afspreken. Even keihard lachen of gewoon naast elkaar zitten in stilte: niets werkt meer ontspannen dan bij vrienden zijn.

Een onbalans hoeft dus niet in je werk- en privéleven te zitten, maar kan ook in jezelf ontstaan. Ik heb geleerd mijn onbalans te leren herkennen in de vele (vreemde!) vormen waarin deze zich aandient en deze weer terug in balans te brengen :-)


Geplaatst op 22 augustus 2016 door Zoe Schouten Zoe Schouten

Hoi! Mijn naam is Zoe, 26 jaar en wonend in Amstelveen. Ik ben een ambitieuze carrièrevrouw en blog over mijn lifestyle via www.conquertheworld.nl. Als ik niet aan het werk ben hou ik ervan om boeken te lezen, latte machiato´s te drinken, te wielrennen en mijn Netflix abonnement volledig te benutten.

comments powered by Disqus